Cykelhacks
Ut i mörkret
Det är inte alltid helt självklart att fortsätta ta cykeln när solens timmar blir färre.
Många av oss tar cykeln till jobb, skola och träningsaktiviteter under sommaren men vi behöver bli fler som vågar Ta Cykeln även under hösten och vintern.
Därför har vi här samlat lite matnyttigheter som kan vara värda att läsa igenom innan du ger dig ut.
Handskar
Det är mycket med engångshandskar just nu. Faktum är att de är bra för mer än att skydda från covid-19. Ha för vana att ha ett par handskar instoppade under sadeln. Bra om kedjan skulle hoppa av, exempelvis.
Tandborsten
Släng inte dina gamla tandborstar. Två ihoptejpade tandborstar (med borsten vända mot varandra) blir en förstklassig kedjerengörare.
Ta hand om din cykel
Om vintern blir det mer att tänka på. Vid minusgrader bildas det lätt kondens innanför höljet till växelvajern. Är det så att bromsarna kärvar ofta kan du lösa det genom att smörja upp vajern.
Även bromsarna blir lurigare. På många cyklar är
bromsklossar gjorda i gummi. När materialet hårdnar i kylan tar bromsarna sämre. Provbromsa lite innan du ger dig iväg för att kunna planera dina inbromsningar.
Vinter betyder också vägsalt. Det innebär att det är extra viktigt att hålla cykeln ren om den inte ska börja rosta. Varmt vatten funkar fint, men tänk på att torka noga.
Inte minst kedjan är bra att hålla koll på. En ordentlig smörjning i början av säsongen räcker oftast, men använd inte för mycket, då fastnar smutsen lättare.
Fryser du?
Att klä sig på rätt sätt är väl knappast något nytt för en Mora-bo. Lager på lager gör jobbet. Tänk på att använda fukttransporterande underställ om du tillhör dem som cyklar snabbt och svettas.
Klä dig svalare än om du skulle tagit bussen eller promenerat. Ett bra tips kan i så fall vara att ha en annan, varmare jacka på kontoret om du äter lunch på byn eller ska ut i andra ärenden och vill slippa fem lager lykra.
Kalla, snöiga eller regniga dagar får man räkna med. Då kan ett par gamla hederliga skid-googles vara en bra idé.
Fötterna blir lätt blöta. Fundera på vad du använder för skor. Om du vare sig vill använda särskilda cykelskor eller kängor/stövlar så finns det gummiöverdrag till vanliga lågskor.
Alla vana cyklister vet att fingrarna är en kritisk faktor. För den som lätt fryser om händerna finns det batteriuppvärmda handskar- och värmeslingor att köpa.
Håll jämnt tempo
Cykling är fantastisk vardagsmotion. För dig som känner att det känns motigt med mjölksyra och andfåddhet så är proffstipset att försöka cykla i så jämn hastighet som möjligt. På så sätt orkar du längre utan att tappa massa tid.
Punka?
Vibrationerna
För dig med en lite äldre cykel med hårda grepp/handtag finns det ett gammalt klassiskt hack. Några lager eltejp, gärna med en bit gammal cykelslang under, minskar vibrationer från ojämnheter avsevärt. Dina händer kommer tacka dig.
Får du grepp?
Dubbdäck löser de flesta underlagen och är en bra investering. Är det däremot slask så vill det till att planera sitt cyklande då även dubbdäck har en tendens att slira på sådana underlag.
Undvik fågelvägen och håll dig till cykelbanor, i synnerhet när det frusit på under natten. Behöver vi säga att hjälm är extra viktigt när det är kallt? För den som är rädd om frisyren eller vill ha sin tjocka mössa gör Hövding grymma airbag-hjälmar.
Sadelväska!
Behöver inte kosta många kronor, men om det känns som en onödig investering så funkar en sportflaska med skruvlock fint. Förvara exempelvis nödvändiga verktyg och kanske ett reparationskit samt en trasa i så är du redo för det mesta. Eller en påse smågodis. Det där gör man som man vill med.
Har du löstagbara handtag så kan du också förvara det allra nödvändigaste i själva styrstången.
Hur mår kedjan?